Bij deze ons eerste blog vanuit Bolivia. We zijn veilig aangekomen en zitten ondertussen na vele uren in een hele fijne bus met wegen die nog slechter zijn dan die van België. Na elke zin vliegt de laptop van schoot omdat we weer in een kuil belanden. De reis zelf duurt nu al vanaf zondag 9.00 uur (Nederlandse tijd) tot maandag 17:00 (Nederlandse tijd). Bij ons is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Het is bij ons nu maandag 11:00.

Vanochtend hebben we met de hele groep om 9.00 uur op Schiphol verzameld. Nadat iedereen aanwezig was is er afscheid genomen van de familie en daar hebben sommige van ons een traantje moeten laten. Hierna hebben we de koffers ingecheckt en zijn we door de douane gegaan. Daarna stapte we het vliegtuig in. We vlogen met KLM en hadden een erg groot vliegtuig. Tijdens deze vlucht werden we goed verzorgd met onder andere vele snacks. Na 11 uur vliegen zijn we aangekomen in Panama, doordat we met de tijd meevlogen leek het voor ons alsof we langer in het vliegtuig zaten.

De eerste stap buiten het vliegtuig was een klap in het gezicht door een temperatuur van 35 graden. We hebben 5 uur op het vliegveld van Panama moeten wachten voordat de volgende vlucht naar Santa Cruz vertrok. Tijdens deze 5 uren is er veel geslapen en zijn er spelletjes gespeelt. Vervolgens stapte we in het vliegtuig naar Santa Cruz en deze vlucht duurde 4 ½ uur. Om daarna om ongeveer 4.00 uur (Boliviaanse tijd) 10.00 uur (Nederlandse tijd) aan te komen op het vliegveld van Santa Cruz. Na deze vlucht moesten er bij de douane alle papieren worden ingevuld en daarna een controle worden uitgevoerd. Bijna al onze koffers moesten worden gecontroleerd, hierbij werd er erg moeilijk gedaan over rookworsten, stroopwafels en bloembollen. Helaas is er een deel van de stroopwafels ingenomen omdat er geen etiket op zat, maar gelukkig hebben we er nog genoeg over. Er is ons verteld dat de stroopwafels zullen worden opgegeten militairen, gelukkig mochten Noor en Tatum ook nog even van de stroopwafels genieten. Rond 6 uur ’s ochtends (Boliviaanse tijd) en rond 12 uur ’s middags (Nederlandse tijd) gingen we de bus in. Vanuit de bus hebben we de zonsondergang mogen meemaken. Rond 8 uur ’s ochtends (Boliviaanse tijd) en 14.00 (Nederlandse tijd) ontbeten wij bij een eettentje langs de weg, hier waren onder andere, een klein winkeltje, stapels fruit, een fontein en hele vieze toiletten. We hebben hier allemaal ‘fritas’ gegeten met een soort kaneelwater. Fritas is een soort gefrituurd bladerdeeg met gesmolten kaas erin.