Na deze geweldige reis moet er natuurlijk iets gebeuren met het geld van de kerstactie. Tijdens de barbecue hebben we alle aanwezigen verteld hoe we het geld, dat we met de kerstactie hebben opgehaald, verdeeld hebben. Elke leerling had zijn of haar mening kunnen laten horen in een 1 minuut-pitch. Hierna hebben meneer Spaan, meneer van der Klauw en Marco hieruit een uiteindelijke verdeling van gemaakt. Nadat Noor, Tatum en Nienke het bedankwoordje namens de leerlingen gehouden hadden, kwam meneer van der Klauw aan het woord.

Hij vertelde hoeveel geld naar wie ging en waar wij het graag aan wilde besteden. Het begon met Theo, hij krijgt ongeveer € 2400,- van het totaal opgehaalde geld voor “zijn” goede doelen Casa Ana Maria en de Nachtopvang. Er zijn voor Theo vier hoofdpunten waar wij denken dat het geld goed besteed kan worden. Als eerste vinden wij het belangrijkdat Theo voor zichzelf een koffiezetapparaat koopt om zichzelf ook eens te verwennen. Een probleem waar jongens uit Casa Ana Maria tegenaan lopen, is dat zij ondanks veel gespaard te hebben nog steeds geen vliegende start kunnen maken. Daarom willen we graag dat Theo uitzetpakketten met een startbudget samen stelt voor de jongens die binnenkort Casa Ana Maria zouden verlaten. Een van de dingen waar de straatjongeren in hun kamp om vroegen was een aantal nieuwe borden zodat zij niet met z’n allen de borden hoeven te delen. Theo heeft daarom van ons de opdracht gekregen om 15 setjes van bordjes en bestek te kopen en deze te doneren aan de straatjongeren. Als laatste willen we de nachtopvang steunen. Dit willen we doen door de begeleiders van de nachtopvang een EHBO-doos te doneren met hierin genoeg spullen om de jongeren in de nachtopvang en op straat te kunnen verzorgen. Daarnaast worden er nieuwe matrassen aangeschaft en zullen er slaapzakken worden gedoneerd.

Al tweede kreeg Anna te horen hoeveel geld er naar haar goede doelen zal gaan. In totaal gaat het over ongeveer € 4300,-. Dit bedrag wordt verdeeld over de projecten Kasa Huasa, de medische post, de lunchzaal met huiswerk begeleiding en het internaat in Morochata. Om te beginnen wordt een maandvoorraad aan eten gedoneerd aan de comodor (lunchzaal van Atiy). Ook komt er een financiële bijdrage om nog meer kinderen te kunnen helpen. Wat betreft het water probleem in de moestuin, wordt gekeken of er op school een (Technasium)project opgezet kan worden om hiervoor een oplossing te bedenken. Wellicht dat dit in de toekomst kan worden uitgevoerd. Voor het internaat in Morochata wordt een pingpong tafel aangeschaft zodat de kinderen na hun school zich nog kunnen vermaken met elkaar. Eventueel kunnen er in de toekomst afgeschreven laptops van school worden gedoneerd aan het internaat zodat de kinderen ook daar aan school kunnen werken. Op de school in de wijk Kasa Huasa wordt hard gespaard om een nieuw stuk bij de school te bouwen zodat er volgend jaar weer een nieuw leerjaar is en er meer kinderen naar school kunnen. Het restant van het bedrag wordt gedoneerd aan de school om nieuwe bouwmaterialen te kopen.

Als laatste kwam Remi Cuppers. Hij zal ongeveer € 1600,- krijgen voor het weeshuis Salomon Klein. Van dit geld kan een maandvoorraad melk gekocht worden voor de baby’s en een bijdrage geleverd  worden aan de operatie van het jongentje die onder andere moeite heeft met urineren.

De bedragen kunnen nog verschillen, omdat in Nederland nog het precieze bedrag van de kerstactie berekend moet worden. Nadat meneer van der Klauw zijn woordje heeft gedaan, riep hij Noor, Marleen en Nienke ook naar voren. Zij hebben namelijk met hun acties wat extra geld opgehaald. Nienke vertelde dat zij met een volleybaltoernooi haar geld opgehaald heeft, maar dit meer was dan 1000 euro door ook nog andere sponsorbedragen. Zij wilde daarom graag volleybalnetten en volleyballen sponsoren aan Kasa Huasa. Noor had nog € 320,- opgehaald met drie koningen zingen in Lennisheuvel. Zij wilden dit graag aan Anna geven, omdat iemand uit Lennisheuvel ooit vrijwilligerswerk had gedaan bij Anna en omdat Anna het beste weet waar het geld het hardst nodig is. Marleen vertelde dat zij 100 euro extra had door sponsoring van familieleden en mensen uit de buurt. Zij wilt dit graag aan Theo geven, omdat ze zijn verhalen erg indrukwekkend vond en dat hij volgens haar erg goed werk deed.

Annemieke wilde graag met de leerlingen van de Nederlandse school ook nog iets vertellen. Albert vertelde dat hij de afgelopen weken gewerkt had aan een radioprogramma dat Bolivia Vibes heet. Hier kwam elke leerling van de NSC en Annemieke in voor. Zij lieten ons hun favoriete liedjes horen met ook echte Boliviaanse muziek. Zij wilden ons zo een stukje van de Boliviaanse cultuur laten zien. We kregen allemaal een kopie. Dat vonden we allemaal super leuk! Daarnaast zei Annemieke dat het een erg leuk kamp was geweest met voor het eerst zo veel Nederlands sprekende jongeren. Ook zei iedereen dat we erg welkom waren om nog eens terug te komen naar Bolivia.

Als laatste gaf Anna ons mooie Boliviaanse stenen, zodat we een stukje Bolivia mee naar huis konden nemen. Meneer Spaan eindigde met dat hij er niks aan toe te voegen aan wat de rest had verteld. Verder zei hij nog dat hij het leuk vond dat iedereen aanwezig was bij de barbecue en met z’n alle hebben we nog genoten van onze laatste avond in Cochabamba.