Onze laatste dag begon ‘s ochtends met het laatste ontbijtje in El Jardin. We hadden een afspraak met de onderdirecteur van de school San Augustin. Dit is de middelbare school waar ook de lokalen van de Nederlandse school zijn gevestigd. Meneer Spaan had maandag hier al een afspraak gehad. De school is gesticht door Augustijnse paters uit Eindhoven. We werden hartelijk ontvangen door Martin, Monica en Annemieke. Zij waren mee om voornamelijk dingen te vertalen. Als eerste keken we in een kleine collegezaal een filmpje over de school. In het filmpje werd uitgelegd wat er voor de school belangrijk is en waar de nadruk op word gelegd. Deze school heeft in tegenstelling tot de andere Boliviaanse scholen voor de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde practicumlokalen. Dit is voor ons heel gewoon, maar in Bolivia heb je dat niet zo vaak. Op deze school wordt voornamelijk de nadruk gelegd op de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde en techniek. Dit is ook een van de redenen dat hiervoor practicumlokalen zijn. Ook zijn er grote sportvelden op het schoolplein, hebben ze het vak houtbewerking en astronomie. Bij astronomie kijken ze ook door telescopen naar de sterren en naar de verschillende planeten in ons sterrenstelsel.

Na het filmpje legde de astromonieleraar een programma uit waar zijn leerlingen mee werken. Hierna zijn we bepaalde lessen gaan bekijken, bijvoorbeeld het vak wiskunde. Deze leerlingen waren promoleerlingen, dit betekent dat ze examenleerlingen zijn. Ze vroegen wie het beste was in wiskunde, maar niemand durfde naar voren om een som op het bord te maken. Hierna zijn we nog bij het vak houtbewerking gaan kijken. Dit leek op ons handarbeidlokaal, maar hier werd alleen aan houtbewerking gedaan en het lokaal was wel 2 keer zo groot. De directeur vertelde wat over het vak en daagde ons daarna uit voor een potje voetbal. Zes meisjes van ons tegen zes meisjes van zijn school. Deze uitdaging aanvaarden wij, want wij dachten als wij in Morochata met 6-1 kunnen winnen, kunnen wij dat hier ook. We begonnen de wedstrijd vol enthousiasme en Marleen, ook al voelde ze zich niet zo  lekker, stond in het doel. We begonnen goed, maar de meisjes waren wel wat sterker. Zo viel al redelijk snel het eerste doelpunt tegen. We hadden hard gestreden, maar uiteindelijk verloren we 4-0, terwijl heel de school langs de lijn stond. Het was dus wel erg gênant.

We zijn nog wat gaan drinken en we hebben nog een salteña gegeten in een van de lokalen van de Nederlandse school. Daarna zijn we met Martin en Laura naar de Christo de la Concordia gegaan. We wilden met de kabelbaan naar boven, alleen was die nog niet open. Dus hebben we taxi’s gepakt en zijn we naar boven gereden. Het was echt indrukwekkend om hem nu toch eindelijk in het echt te zien. Er was echt een geweldig uitzicht over de hele stad. We hebben een halfuurtje een fotoshoot gehad met het uitzicht en met de Christo. Het was een leuke afsluiting van onze laatste dag in Cochabamba.

Na de fotoshoot zijn we terug gereden naar El Jardin en moesten we de tassen pakken. Niemand van ons wilde echt weg. Remi was er ook en had goed nieuws meegebracht. Met het geld dat wij aan hem hadden gedoneerd, had hij meteen de operatie van het jongentje gepland. Dit was echt geweldig nieuws en het was fijn dat het jongentje nu zo snel geholpen kon worden. We zijn hierna gaan lunchen met Anna. Hier hebben lekker gegeten, maar we moesten wel een beetje haasten om het vliegtuig te halen. We zijn weggebracht naar vliegveld door Anna en Theo. Het was een afscheid, waarbij bijna iedereen beloofde om ooit nog terug te komen naar Bolivia.

We zijn daarna het vliegtuig ingestapt richting Santa Cruz. Het was een vervelende vlucht met veel turbulentie, ook al was het erg kort. We zijn met taxi’s richting ons hotel gegaan. We zagen wel dat Santa Cruz een hele andere soort stad is dan Cochabamba. Het leek erg Europees. Toen we in het hotel aankwamen, is iedereen snel een lange broek en een trui aan gaan trekken. Normaal is het tropisch warm in Santa Cruz, maar nu was er een koud luchtdrukgebied, waardoor het rond de 15 graden was. Daarna zijn we lekker gaan eten in een restaurant. Hier hebben we geproost op een geweldige reis en genoten van het laatste diner in Bolivia. We hebben ook nog een rondje over het stadsplein gelopen. Iedereen was alleen erg moe en hierdoor zijn we snel weer terug gegaan naar het hotel. Eenmaal terug in het hotel is iedereen snel naar bed gegaan.

’s Ochtends ging de wekker weer vroeg om op tijd te gaan ontbijten. Het was een lekker ontbijtje met toast en roerei. Na het ontbijt heeft iedereen snel zijn laatste dingen in de koffers gedaan om naar het vliegveld te kunnen gaan. Iedereen had hier nog snel wat geshopt om de laatste Bolivianos uit te geven. Daarna zijn we het vliegtuig ingestapt richting Panama. Hier hadden we een tussenstop van 3 uur en zijn daarna weer terug naar Nederland gevlogen.

Dit was onze laatste dag van de geweldige, leuke, mooie, indrukwekkende en gezellige reis naar Bolivia. Iedereen heeft er genoten en veel geleerd van de verschillen tussen Bolivia en Nederland. Iedereen heeft ook veel indrukwekkende dingen gezien. Iedereen neemt herinneringen mee die we voor de rest van ons leven zullen onthouden. Je kunt wel zeggen dat het een geslaagde reis is geweest.