Helaas is de reis alweer afgelopen, de tijd is gevlogen. Ik heb de tijd van mijn leven gehad en echt genoten! Ik zou later graag terug willen gaan om zoiets bijzonders en indrukwekkends nog eens te mogen meemaken.
Wat ik het bijzonderst vind zijn de mensen in Bolivia die hun leven geven voor een ander. Dan heb ik het over Theo Raaijmakers, Anna en Remy Cuppers. Wat zij daar voor bijzonder werk verrichten, vind ik heel indrukwekkend. Zij verdienen hiervoor een hele grote pluim, maar daar schieten woorden voor te kort. Ik heb heel erg veel van hen geleerd en daar ben ik ze erg dankbaar voor. Ze zijn een voorbeeld voor mij geworden, maar ik denk niet alleen voor mij. Ze mogen heel erg trots op zichzelf zijn.

Om te beginnen met Theo, een hele bijzondere man. Zijn vergevingsgezindheid gaat grenzeloos door, of hij iemand nou een tweede of honderdste kans geeft. Hij blijft iedereen eerlijk behandelen en dat vind ik heel bewonderenswaardig. Bijvoorbeeld het jongetje die we tegenkwamen in de nachtopvang. Hij was jonger dan ik, 15 jaar, en drugsverslaafd. Ik vond het voor de reis heel moeilijk om me te kunnen voorstellen hoe bijvoorbeeld zijn leven zou zijn. Maar ik ben me wel bewust geworden dat ik het zoveel slechter had kunnen hebben, dit idee heeft me aan het denken gezet. Maar de discussie met Dorien over geluk ook. Zij vertelt dat lang niet iedereen het slecht heeft in Bolivia. Het geeft me dan ook voldoening om de mensen die wel hulp nodig hebben, te kunnen helpen. Bijvoorbeeld dus de jongen in de nachtopvang. De volgende ochtend kwamen we hem op straat weer tegen, onder hele slechte omstandigheden. Zo werd er veel lijm gesnoven. Hij heeft al een aantal keren in Theo’s huis gezeten, maar is telkens weggelopen. Aan het einde zei hij tegen Theo dat hij het weer een keer wilde proberen. En natuurlijk zei Theo ‘ja’. Hij zou iedereen een nieuwe kans kunnen geven, wat ik erg indrukwekkend vind. Ongeacht de kansen die iemand al heeft gehad, zal hij ‘ja’ blijven zeggen.

Ook Anna is een indrukwekkende vrouw. Met energie voor tien gaat zij geen probleem uit de weg, sterker nog: ze lost ze op. Zo heeft ze geholpen om Kasa Huasa op te bouwen, waar ze nog veel contact mee heeft. Ook heeft ze geholpen bij de medische post en het internaat in Morochata. De hulp die ze biedt is niet altijd makkelijk voor haarzelf, maar ze blijft het toch met liefde en veel plezier doen. Die liefde is heel erg aanstekelijk, wat een hele sterke eigenschap van haar is.
Ten slotte heeft Remy Cuppers ook veel bijzonder werk verricht. Wat hij wel niet betekent voor Salomon Klein is erg fascinerend. Hij is een uitzondering door de hulp die hij biedt voor kansarme kinderen. De kleine kinderen worden al op hele vroege leeftijd afgestaan en hebben zo dus geen toekomst. Remy geeft die hen wel, ondanks dat dat soms erg moeilijk is. Zo hebben ze veel te weinig geld en hebben ze veel schulden. Ik vind juist dat zulke projecten gesteund moeten worden. Gelukkig kunnen wij helpen met de Kerstactie om de kinderen een kans te geven, ik vind dat dat altijd zo zou moeten blijven!

Toch vond ik het heel lastig om het geld op een goede manier te verdelen. Ik had namelijk een dilemma over wat het belangrijkst was: de kinderen gelukkig maken of hulp bieden. De straatkinderen hebben naar mijn mening de meeste hulp nodig, maar Theo vertelde dat ze daar niet zo heel gelukkig van worden. In Morochata vroegen ze om een pingpongtafel, terwijl dat al meer een luxegoed is. Maar in verhouding worden de kinderen in Morochata hier gelukkiger van dan de straatkinderen, terwijl ze het misschien minder hard nodig hebben. Ik vond het daarom dus lastig om op een goede manier het geld te verdelen. Ik had het hier met Izy en Nienke over en ik kwam tot de conclusie dat je het eigenlijk niet fout kunt doen, omdat je toch een goede daad verricht. Daar vulde Nienke mooi op aan dat je het eigenlijk ook niet perfect kunt doen. Toch denk ik dat we het geld op een goede manier hebben verdeeld. Zo hebben we namens het JRL een steentje kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor deze kinderen. Daar ben ik heel blij mee, want zij verdienen dit echt!

Ik ben heel dankbaar dat ik deze reis heb mogen meemaken en ik zal dit avontuur nooit vergeten!

Muchas gracias,

Marleen