Afgelopen december is er op school tijdens de kerstactie bijna elf duizend euro opgehaald. Tijdens de reis is een deel van dit geld gebruikt om spullen te kopen voor bijvoorbeeld de workshops en een maaltijd in het internaat. Na al die uitgaven was er nog ruim € 9000,- te verdelen.

Woensdag middag was er tijd in gepland voor de leerlingen om in een pitch van 2 minuten vertellen hoe zij dachten dat het geld verdeeld zou moeten worden. Na de pitches gehoord te hebben gingen Debbie, Guido en Marco in overleg om alle pitches te verwerken tot een verdeling.

Om het geld te verdelen, waren alle betrokkenen van de verschillende goede doelen uitgenodigd op een barbecue. Na het lekkere eten, en een bedankwoordje van meneer van der Klauw was het tijd om de uitslag bekend te maken.

De verdeling van de opbrengst begon bij Salomon Klein. Remi Cuppers was aanwezig als vertegenwoordiging van het weeshuis. Afgelopen jaar is er in het weeshuis een nieuw dak aangelegd met extra isolatie. De kosten van het dak vielen uiteindelijk hoger uit dat verwacht waardoor zij nog een schuld hadden van ongeveer € 1000,-. Het restant van deze rekening wordt betaald vanuit de kerstactie. Daarnaast ontvangen zij ook nog €250,- voor het aanvullen van de voorraad babymelk.

Daarna gingen we verder naar het Internaat in de bergen. Het internaat heeft geen deuren om het gebouw af te sluiten in het weekend. Hierdoor kunnen alle mensen in het dorpje daar in het weekend douchen en van de wc gebruik maken. Dit is uiteraard een ongewenste situatie en om die reden zorgen wij voor deuren voor de toiletruimtes. De kinderen in het internaat vertelden ook dat ze nog nooit in Cochabamba geweest zijn. Dat verbaasde ons aangezien onze wereld een stuk groter is dan die van hen. We geven deze kinderen daarom een uitje naar Cochabamba cadeau. Tot slot krijgen de kinderen speelgoed om ze buiten school ook vermaak te geven. Dit speelgoed zal vergelijkbaar zijn met Lego, Knex’ of Mecano.

Als laatste kreeg Anna te horen wat haar goede doelen kunnen verwachten. In de comedor (de plek waar we een aantal keer hebben gegeten in de middag) wordt een aantal keer per week brood gebakken voor 200 personen. Het deeg wordt op dit moment nog met de hand gekneed en om de mensen daar te helpen is besloten dat we een deegmachine geven. De hoop is dat de mensen hierdoor ook gestimuleerd worden om de machine en ovens te gebruiken om een kleine bakkerij te beginnen waarmee zij zichzelf kunnen gaan onderhouden.

Ook voor pater Theo Raaijmakers hebben we nog een aantal donaties. Omdat wij hem zelf nog niet persoonlijk hebben gesproken vanwege zijn blessure, houden we dat nog even voor ons.