Vrijdagochtend zijn we opgesplitst in twee groepen. De ene helft van de groep ging om 08:30 uur met Anna mee naar de landbouwuniversiteit. Tijdens dit bezoek kreeg de groep een korte uitleg over hydrocultuur. Hydrocultuur betekent dat je planten rechtstreeks in het water laat groeien, zonder daar grond bij te gebruiken. Je zet de planten in buizen met voedingstoffen en water. Op deze manier verdampt er veel minder water dan bij de normale manier. Wij willen deze techniek ook gaan toepassen bij de moestuin bij de comedor. Deze moestuin wordt nu namelijk niet echt gebruikt, omdat het water oppompen te duur is. Het was leuk om even te kunnen zien hoe deze techniek bij de universiteit werd toegepast. De andere helft van de groep ging naar de straatjongeren die we dit keer op de straat hebben ontmoet in plaats van in de nachtopvang. We waren natuurlijk wel onder begeleiding van één van de medewerkers van de nachtopvang. We hadden bananen en broodjes meegebracht voor ze, waar ze heel blij mee waren. In de volgende blog zullen we hier meer over vertellen, aangezien de andere helft van de groep dan ook is geweest.

Na deze bezoeken hebben we voor de derde keer geluncht in de comedor. Het was heel bijzonder dat de kindjes na drie dagen bijna al onze namen al kenden en heel graag wilden dat we bij ze kwamen zitten. Het is heel leuk om te zien dat ze ons echt opnemen in hun groep en ons heel erg op ons gemakkelijk laten voelen. We aten een soort room soep met rijst, aardappels en een saus. Hierna zijn we zoals gewoonlijk nog even met de kinderen gaan spelen. Ook heeft Guido zijn drone laten vliegen wat de kinderen geweldig vonden. Ze stonden allemaal te zwaaien en renden erachter na. Op een gegeven moment moesten we natuurlijk gaan wat de kinderen nooit leuk vinden. Gelukkig zien we ze woensdag nog een keer, omdat we dan nog een keer gaan eten in de comedor. Dit zal helaas wel de laatste keer zijn.

Toen begonnen de werkzaamheden in Kasa Huasa. De groep die naar de universiteit was geweest had alle tafels al glad geschuurd voor de lunch, omdat zij eerder klaar waren. Na de lunch konden deze tafels licht grijs gespoten worden. Ook hebben we workshops gegeven. Stijn, Margo en Suze hebben een dansworkshop aan groep zeven gegeven. Ze hadden een warming-up en een dansje voorbereid, de kinderen pikte alles erg snel op. Dat hadden we niet verwacht dus moesten ze gaan improviseren. Gelukkig vonden de kinderen dit erg leuk en het ging allemaal erg goed. Verder was er nog een sportworkshop die gegeven werd door Bas, Carmen en Ties aan de brugklas. Tijdens deze workshop hebben ze vier dieren gebruikt: beer, gorilla, kangoeroe en cheeta. Op deze vier dieren hebben zij hun workshop gebaseerd. Zo hebben de leerlingen onder andere gebokst en gesprint. De kinderen vonden dit ook erg leuk.

Ondertussen is een ander deel met de muurschilderingen bezig geweest. Luna en She-Jin hebben hiervoor een ontwerp gemaakt. Ook hiermee zijn we in het thema dieren van de wereld gebleven. In het ene lokaal hebben we namelijk een muur gemaakt waar we landdieren en vogels op hebben gezet. In het andere lokaal hebben we zeedieren op de muur gezet. We hebben het ontwerp met de beamer op de muur geprojecteerd. Eerst hebben we het met stift getekend, omdat dat wat sneller en makkelijker was en de rest het daarna kon over trekken met verf. Donya en Evi hebben hiermee geholpen. Toen de muurschilderingen er ongeveer opstonden kwamen er steeds wat leerlingen kijken. Ze riepen allemaal ‘wow’ en ‘bonito’. Ze begonnen ook gelijk alle dieren op te noemen. We waren blij om te zien dat ze het allemaal zo leuk vonden. Bij de muurschilderingen komen ook nog bordjes te hangen met de namen van de dieren erbij. Op die manier zijn de muurschilderingen heel leuk om naar te kijken, maar toch ook educatief.

Nadat iedereen hard aan het werk was geweest, was het tijd om weer naar El Jardin te gaan in Anna’s gezellige busje. We hadden een hele grote box met ons mee waar we de hele weg muziek hebben gedraaid. We werden natuurlijk wel een beetje raar aangekeken door de mensen op straat, maar het was vooral heel gezellig. Toen we thuis waren en al het verf van ons af hadden gepoetst, zijn we even de stad in gegaan om wat te eten. Het was een productieve en indrukwekkende dag.

Hasta mañana,

De expeditieleden