Na onze eerste week hier Bolivia, die vol zat met veel indrukken en hard werken, was het dit weekend tijd voor ontspanning. Na wat uitslapen en een lekker ontbijt, stond het kopen van souvenirs op La Cancha, de grootste markt van Cochabamba, op de planning.

We begonnen met een standswandeling, die heeft geleid naar La Cancha. Het eerste uur van de wandeling was rustig en we hebben heel veel van Cochabamba kunnen zien. Na een tijdje werd het tijd om groepjes te maken. Op La Cancha is het namelijk ontzettend druk, veel mensen, afval, honden, eten, bussen en taxi’s. Eenmaal aangekomen op de markt, liepen we tussen de kraampjes door, recht op ons doel af, de steeg van souvenirs. Hier kreeg iedereen ruim de tijd om voor iedereen thuis souvenirs te kopen. Voor sommige mensen was het lastig om te bepalen voor wie ze iets mee moesten nemen en vooral wat dat dan moest zijn. Na ongeveer 1,5 tot 2 uur en 400 Bolivianos verder, was alles ingekocht en konden we richting huis. We besloten de lokale bus te pakken, deze zijn heel mooi versierd en geschilderd. Het is in deze bussen heel erg druk en doordat we met 17 mensen waren werd het nog drukker en moesten de meesten staan. Toen we thuiskwamen hadden we even de tijd om uit te rusten, want voor sommigen van ons was La Cancha een behoorlijke cultuurshock.

Na een heel lekker avondeten, wat bestond uit kip en frietjes gingen we naar Aguas Danzantes. Dit is een waterpark, met lasershows. Door heel Zuid-Amerika hebben ze dit soort parken om het water ‘te eren’. Ze doen dit omdat het water hier behoorlijk schaars is. Na een watershow en door andere fonteinen te zijn gerend, zijn we terug naar huis gelopen. Iedereen had het natuurlijk heel koud en na een warme douche hebben we nog gezellig buiten gezeten en na een tijdje was het tijd om naar bed te gaan.

De tweede dag van ons weekend begon ook wat later dan normaal. Na weer een lekker ontbijtje, heel veel zonnebrand opgesmeerd te hebben en ook heel veel water gedronken te hebben, kwam Anna, haar hond Laika en haar busje ons ophalen. We reden in ongeveer 45 minuten naar het startpunt van onze wandelroute. Bij aankomst was het uitzicht al ontzettend mooi, je kon namelijk over de hele stad uitkijken. We vervolgden onze wandeling door de mooie natuur, lopend door de rivier en langs de stenen. We moesten goed uitkijken dat we niet uitgleden, goed waren ingesmeerd en voldoende water dronken. Na 1,5 uur gelopen te hebben, kwamen we op een punt waar het water dieper was. Na dit punt kwamen wat steilere stukken en niet iedereen wilde verder lopen. Een paar mensen zijn daar blijven wachten en de rest liep in een half uurtje door naar de waterval.

Het water was heel erg koud, maar we wilden toch graag zwemmen en zo zaten we na even doorbijten in het water en zelfs onder de waterval. Na wat gezwommen te hebben, zijn we teruggelopen naar de rest en hebben we even uitgerust. Toen was het tijd om met z’n allen weer terug te lopen en lekker te gaan lunchen. Dit deden we op de plek waar we begonnen waren met onze wandeling. Het was een soort van boerderij met een gezellige, zonnige tuin waarin we gegeten hebben. Het menu bestond uit gerookte vis, gerookte kip, gerookte spareribs, een vegetarische schotel en maiskolven. We dronken hier sap bij van een Boliviaanse vrucht genaamd tumbo. Na een gezellige, maar vooral lekkere lunch, reed Anna ons weer terug naar huis. Het was tijd om te douchen en even uit te rusten.

Dit weekend vonden we allemaal heel erg leuk en fijn na een week hard werken. Vanavond gaan we allemaal op tijd slapen, want we gaan morgenvroeg naar het internaat. Hier hebben we helaas geen internetverbinding en we kunnen dus een paar dagen niet posten. De laatste week in Bolivia staat voor de deur en we kijken uit naar de dingen die we gaan zien en meemaken.

Hasta martes (dinsdag)!