Na een lekker ontbijtje werden we rond 9:30 uur door Anna opgehaald om vervolgens naar Kasa Huasa te rijden. Onderweg hebben we nog de laatste spulletjes gehaald voor de workshops en de muurschilderingen. Het programma vandaag bestond namelijk uit de laatste dingetjes afverven en de workshops geven. We hebben vandaag drie workshops gegeven. Een dansworkshop, sportworkshop en een knutselworkshop. Stijn, Suze en Margo hadden de dansworkshop voor groep 5 gegeven. De kinderen vonden het allemaal erg leuk en deden enthousiast mee. De sportworkshop werd gegeven door Bas, Ties en Donya. Deze werd gegeven aan groep 7, die het wederom erg leuk vonden. Als laatste hadden we nog de knutselworkshop, die werd gegeven door de rest van de groep aan de kleuters. In deze knutselworkshop werden verschillende dierenmaskers gemaakt zoals een aap, leeuw, pinguïn en een olifant. De kinderen waren dan ook weer erg enthousiast en sommige hadden zelfs meerdere maskers afgekregen.

Na een uurtje actief bezig geweest te zijn werden wij zelf ook nog in het zonnetje gezet. We mochten allemaal plaats nemen op de tribune van het sportveld. De kinderen stelden zich op in rijen, in groepen van jong naar oud. Na een kort welkomstwoordje zongen de kinderen met volle borst het Boliviaanse volkslied. Het was bijzonder om te zien dat vrijwel alle kinderen het volkslied kenden, want in Nederland kennen niet veel kinderen ons eigen volkslied. Ook wordt in Nederland het volkslied alleen gezongen met speciale gelegenheden. Nu werd hun volkslied voor ons gezongen, waardoor wij ons best wel vereerd voelden. Na het zingen kregen we nog een traditioneel dansoptreden door enkele jongere kinderen. De meisjes hadden leuke rokjes aan en de jongens waren strak in pak. De meisjes zwaaiden voornamelijk met hun rokjes terwijl de jongens er tapdansend bijstonden. Ook wisselden ze op het fluitsignaal van de gymdocent van positie. Het was erg leuk om te zien dat ze hun cultuur met ons deelden en er zoveel tijd in hadden gestoken om ons te bedanken. Hun dankbaarheid hield maar niet op, we kregen van de kinderen namelijk nog allerlei zelfgemaakte tekeningen en armbanden. Na al deze leuke cadeautjes was het tijd om iets terug te geven. Marco had samen met zijn school verschillende werkjes geknutseld om aan de kinderen te geven, zoals zelfgemaakte tasjes en armbandjes. Deze cadeautjes vielen goed in de smaak bij iedereen. Ook hadden we iedereen een lekker ijsje gegeven als verkoeling.

Toen was het tijd om voor de laatste keer te lunchen bij de comedor. We waren deze keer best laat vertrokken naar de comedor, waardoor de kinderen al hadden gegeten. Vandaag stond rijst, groente en een soort schnitzel op het menu. Met een stukje watermeloen als toetje hebben we zoals gewoonlijk ons eigen bordje weer afgewassen. Het is nog steeds heel bijzonder om te zien hoe je steeds weer herkend wordt en er zoveel liefde aan je wordt gegeven vanuit de kinderen. De kinderen waren al naar boven voor huiswerkbegeleiding, maar we hadden nog een kleinigheidje voor ze meegenomen namelijk…… STROOPWAFELS! Deze hebben we tijdens de huiswerkbegeleiding uitgedeeld en ze vielen bij iedereen goed in de smaak.

Tijdens het uitdelen van de stroopwafels hebben Margo en Luna samen met Anna nog even zitten kletsen met een moeder die voor het eten zorgt in de comedor. Deze vrouw vertelde dat ze zich in een slechte thuissituatie bevindt. Ze is namelijk moeder van 11 kinderen en heeft een man die alcoholist is. Haar oudste dochter van 18 jaar is op jonge leeftijd verkracht. Ze heeft hierdoor een psychologisch probleem en dit blokkeert haar ontwikkeling. Ze zit namelijk in de derde van de middelbare school terwijl ze eigenlijk al lang geslaagd zou moeten zijn. Ondanks dat ze niet zo heel goed is in leren, wil ze toch graag lerares worden. Dit is eigenlijk onmogelijk omdat haar ouders dit zich niet kunnen veroorloven. Ze kan eigenlijk beter beroepsonderwijs gaan volgen en bijvoorbeeld gaan leren voor naaister. Voor haar moeder is het ook nog best lastig om werk te kunnen vinden. Mensen die producten op straat verkopen, worden namelijk door de overheid van straat geplukt en verdienen daardoor geen geld. De moeder kan niet lezen en schrijven, waardoor een cursus of een opleiding volgen moeilijk voor haar is. Luna en Margo waren erg onder de indruk van haar situatie en waren blij dat Anna haar regelmatig helpt.

We vertrokken weer richting ons verblijf El Jardin. Hier zijn we gelijk begonnen met het voorbereiden van onze pitches, die we morgen individueel zullen gaan geven. De pitches gaan over hoe we het opgehaalde geld van de kerstactie over de verschillende goede doelen willen gaan verdelen. Na een lekkere maaltijd stond er vanavond een verrassing op het programma. De verrassing bleek een Boliviaanse dansworkshop te zijn, waarin we traditionele Boliviaanse dansjes aangeleerd kregen. Het was voor ons erg grappig en bijzonder om te doen, omdat dansen hier erg intensief is. Er deden ook een aantal Bolivianen mee wat onze beleving compleet maakten. Na een lekker uurtje dansen zijn we als afsluiter een ijsje gaan eten. Het was weer een intensieve maar super leuke dag! Morgen is de laatste dag in Bolivia alweer aangebroken en dus ook helaas de laatste blog…

Hasta mañana!

De expeditieleden