De toetsweek zit er op en we kunnen ons nu volledig focussen op het vertrek. Nog 10 dagen en dan is het eindelijk zo ver, dan gaan we met z’n allen naar Bolivia. De laatste voorbereidingen zijn in volle gang. We hebben de laatste puntjes op de i gezet voor de Spaanse presentaties die we gaan geven aan o.a. de middelbare school San Augustin. Ook zijn we bezig met het inpakken van de tassen en kijken we wat we allemaal voor de kinderen in Bolivia mee kunnen nemen. We nemen knuffels mee, warme kleren (omdat het ’s avonds zo koud is daar), spelletjes en schoenen. Verder hebben we EHBO tassen gekocht voor de straatwerkers van de nachtopvang El Techo Nocturo en klimwandgrepen voor het schoolplein van de school Bolivia Holanda in Kasa Huasa. Natuurlijk zijn we individueel ook bezig met het inpakken van onze eigen tassen. Aankomende maandag hebben we zelfs onze laatste Spaans-les. De reis komt nu dus steeds dichterbij en daar verheugen we ons allemaal heel erg op.

We beginnen de reis natuurlijk met een hele lange vliegreis en een busreis. Deze gehele reis duurt ongeveer 28 uur. Als we op het vliegveld in Santa Cruz aankomen, reizen we met de bus door naar de jungle. We overnachten dan in Villa Tunari en de volgende ochtend brengen we bezoek aan Parque La Hormiga. Dit is een park die dieren opvangt die geen huis meer hebben door stroperij of boomkapperij. Ook zitten hier dieren die door mensen zijn meegenomen naar huis en dan weer in het park worden opgevangen. Nadat we dit park bezocht hebben, vertrekt de bus naar Cochabamba.

Dinsdag 16 april bezoeken we eerst de middelbare school San Augustin. Hier hebben Anne en Maureen een presentatie voorbereid, waarmee we laten zien hoe het er op het JacobRoelands-lyceum aan toe gaat. In de middag gaan we naar het weeshuis Salomon Klein. Hier hebben we heel veel zin in, omdat het ons heel bijzonder lijkt om de situatie daar écht onder ogen te zien.

De volgende dag bezoeken we de basisschool Bolivia Holanda in Kasa Huasa. Daar gaan we ons bezighouden met het opknappen van het schoolplein. Hier zullen we meerdere dagen gaan werken. We gaan bijvoorbeeld een klimmuur maken en een hinkelpad aanleggen. Verder worden er verschillende workshops gegeven. Lotte en Alicia geven een presentatie aan de kinderen op de basisschool hoe je goed je tanden moet poetsen. Het lijkt ons super leuk om daar in contact te komen met de kinderen en ook echt iets voor hen te kunnen doen.

‘s Avonds zullen wij een bezoek brengen aan de nacht opvang El Techno Nocturo. Hier komen jongeren naar toe die dakloos zijn, ze krijgen eten en een slaapplek aangeboden. Er zal een workshop gegeven worden door Gitte en Sietske over het nuttig gebruiken van water. Het lijkt ons best heftig om te hier op bezoek te gaan, veel jongeren zijn verslaafd en leven al een lange tijd op straat. Het is een situatie die lastig is voor te stellen en we zijn erg benieuwd hoe het daar aan toe gaat.

Verder zullen we nog een ander weeshuis bezoeken genaamd Creamos. Hier kijken we de hele ochtend mee hoe het er daar aan toe gaat én vrolijken we de muur wat op door muurschilderingen aan te brengen. Ook bezoeken we de straatjongeren nog en ’s avonds gaan we parades bezichtigen. De volgende dag, zaterdag 20 april, gaan we nog een dagje naar de straatjongeren. We hebben die middag ook nog een stadstour.

Zondag hebben we een rustig dagje waar we niet zoveel hebben gepland. We kunnen dan even bijkomen van de eerste week die we achter de rug hebben.

Maandag brengen we een bezoek aan het Internaat Punacachi, dit internaat ligt midden in de bergen. Hiervoor moeten we dus een lange busreis maken, die erg mooi blijkt te zijn. Tussendoor maken we ook nog een tussenstop op de markt. Als we zijn aangekomen krijgen we een rondleiding en maken we kennis met de mensen daar. ’s Avonds is er door Celeste, Isabelle en Java een spelletjes avond georganiseerd. Hier kijken we natuurlijk allemaal heel erg naar uit! We blijven hier ook een avondje logeren.

De volgende dag vertrekt rond de middag de bus weer naar Cochabamba. De rest van de dag hebben we dus weer een lange busreis en zullen we niet heel veel doen.

Woensdag 24 april geven we nog verschillende workshops in Kasa Huasa. Maureen en Leila geven een voetbalworkshop en Marijn, Dielis en Anne geven nog een workshop over het scheiden van afval. Ook deze dag zullen we nog wat aan het schoolplein doen, maar we gaan het vooral heel gezellig maken voor de kinderen van basisschool Bolivia Holanda.

Donderdag is onze laatste dag in Bolivia. Deze dag gaan we met z’n allen beslissen hoe het geld verdeeld gaat worden. Dit doen we aan de hand van pitches, die we zelf voor moeten bereiden. Ook pakken we deze dag de koffers is en ’s middags bezoeken we Christo de la Concordia: het hoogstgelegen Christusbeeld van de wereld.

Vrijdag 26 april vertrekken we om 4 uur ’s nachts al naar het vliegveld. Onze vlucht naar Santa Cruz vertrekt 2 uur later en rond 7 uur ’s ochtends komen we dan aan. Rond 12 uur ’s middags vertrekt onze vlucht naar Madrid. Deze komt zaterdag aan om 5 uur ’s ochtends. Om 10 uur ‘s ochtends komen we dan na een hele lange vlucht en twee weken vol herinneringen eindelijk aan op Schiphol. Hierna duiken we waarschijnlijk allemaal ons bed in.

We hebben allemaal ontzettend veel zin in deze reis en we verheugen ons op alles wat we allemaal gaan doen en meemaken. We houden jullie op de hoogte, tot in Bolivia. Adios!