Hier staan we dan, op vertrekhal 1. Expeditieleden, ouders, vrienden en familie iedereen staat bij elkaar. We hebben gezongen voor Guido, want hij was jarig. We hebben hem een trui cadeau gegeven. Nu gaat het dan echt beginnen. Iedereen neemt afscheid, sommige met wat traantjes en we gaan door de check-in. Om 18.30 vlogen we naar Madrid, waar we twee uur later aan zijn gekomen. De vlucht is prima verlopen. Voordat we weer verder gingen, moesten we even wachten op het vliegveld van Madrid. Daar kwamen we een Nederlands gezin tegen. Dit gezin heeft een jongetje uit Salomon Klein, het weeshuis wat wij komende weken gaan bezoeken, geadopteerd. Dit verbaasde en raakte ons want het liet zien hoe klein de wereld eigenlijk is. Ook zij gaan naar Salomon Klein om de oude woonplaats van het jongetje te bezoeken. Het was heel bijzonder om deze kanjer daar te zien staan, wetende dat hij het veel slechter heeft gehad en dat wij andere kanjers in Salomon Klein gaan helpen. Een groter toeval bestaat toch bijna niet?

20190414_080938.jpg

Daarna begon de lange reis naar Santa Cruz. Het was een vlucht van 12 uur. We vertrokken om 00.00 en kwamen om 6.00 lokale tijd aan. Dit betekent dus dat het in Bolivia 6 uur vroeger is. Toen we het vliegtuig uit stapten, liepen we tegen een muur van warmte aan. Na het uitchecken stond Daniël, de buschauffeur, op ons te wachten. We pakten onze koffers en stapten in. We reden richting Villa Tunari. Tijdens deze busreis hingen er vaak vijftien hoofden uit de bus. Het was een busreis van zeven uur, waarin we door veel verschillende landschappen zijn gereden. Het verbaasde ons dat alles zó groen was. We hadden verwacht dat het op het platteland erg kaal zou zijn maar ondanks de warmte was dit niet het geval. Eerst zijn we door een soort platteland gereden met veel boeren velden en bossen. Na een paar uur konden we aan onze linkerkant het Andesgebergte zien. Het laatste uur zijn we door de jungle gereden. We hebben een goede eerste indruk van Bolivia gekregen. We zijn door vele dorpjes heen gereden. Je zag dat de huizen vaak krakkemikkig en maar half af waren. Het leek soms echt een andere wereld. We hebben in de bus veel muziek geluisterd, spelletjes gespeeld, naar buiten gekeken, foto’s gemaakt & geslapen. Tijdens de busreis hebben we 3 stops gemaakt. We hebben hier zoet fruitsap geproefd, gemaakt van de vruchten uit eigen tuin. Tijdens de busreis hebben we een beetje tijd gehad om te kunnen landen.

DJI_0143-2.jpg

We konden even wennen aan de Boliviaanse sfeer. Het was erg opvallend dat er veel aan de wegen gebouwd werd. Op veel plekken waren mensen hard aan het werk. Kortom, een lange maar bijzonder en leerzaam begin van deze mooie reis. We hebben net gegeten, onderweg zijn we gestopt bij een restaurant waar een erg mooi uitzicht was. Nu zijn we in Villa Tunari, een klein hotel met losse huisjes. We hebben net een frisse duik genomen in een kleine rivier. Dit was erg fijn na deze lange reis. We zijn erg moe en gaan vroeg naar bed!  Buenas Noches!

Anne, Lotte, Java, Dielis