Vandaag zijn we langs geweest bij de dierenopvang ‘’La Hormiga’’. Het was een half uurtje rijden vanaf onze overnachting in de jungle. In de opvang zijn heel veel planten en er worden dieren verzorgd die bij mensen weg zijn gehaald of worden gevonden bij bijvoorbeeld het kappen van bossen. De regering brengt de dieren naar de opvang. Mensen kunnen de opvang bezoeken als een kleine dierentuin, hierdoor krijgt de opvang inkomen dat ervoor kan zorgen dat ze verblijven, eten, en onderhoud kunnen betalen. Ook krijgen ze een kleine vergoeding van de regering.

DSC_2057-2.jpg

Toen we daar waren, kregen we eerst de regels voorgeschreven die gelden in het park. We mochten niks van eten mee nemen, omdat er loslopende apen waren die dit af konden pakken. Daarna kregen we een bingokaart. Hierop stonden allerlei plaatjes van planten en dieren, waarvan de beschrijving op de achterkant stond. De bedoeling was dat we alle twaalf de dieren/ planten zouden vinden, hier een foto van zouden maken en de Spaanse en Nederlandse benaming van zouden opzoeken. We moesten groepjes van 4 maken en de groep die als eerste klaar zou zijn, zou een prijs winnen. Wat de prijs is weten we nog niet. Ook kon je een prijs winnen als je de ‘’meest-Instagram-waardige’’ foto maakte, dit houdt in dat het een scherpe en spontane/ leuke foto is. Hiervan is de winnaar nog niet bekend. Al snel gingen we aan de slag en het was heel erg leuk en leerzaam. We zagen planten waarvan we nog nooit eerder gehoord hadden, zoals een kaneelboom, een ananasplant en we hebben ook een vleesetende plant gezien.

DSC_2078-2.jpg

Er waren ook veel dieren, zoals kaaimannen, loslopende apen, papegaaien/toekans en echt drie verschillende soorten schildpadden. Tijdens onze zoektocht kwamen we terecht bij de kaaimannen. Er was één grote kaaiman en er waren heel veel jonkies. We stonden daar even en na een tijdje schrokken we ons rot! De kaaiman nam een aanval, opende zijn bek en sprong vanuit het water op ons af. Er stond ook een klein kindje bij en hij schrok zó erg dat hij nog zeker vijftien seconden na de aanval met een geschrokken gezicht voor zich uitkeek. Het was zo plots, dat we dit allemaal niet aan zagen komen. Gelukkig stonden er genoeg hekken om hem heen, dat er geen ongelukken zijn gebeurd ;).

DSC_2076.jpgDSC_2079-2.jpg

Wij (Marijn en Gitte) zaten in een groepje met Maureen en Dielis. Wij waren duidelijk niet de eerste, want we konden de ananas plant ‘’planta de piña’’ niet vinden. Daarom vroegen we aan de mensen daar of ze wisten waar het was. Zo wezen we het plaatje aan en vroegen we: ‘’Dondé esta ….?’’. Daarna liepen ze met ons mee en gaven ze ons nog verdere uitleg over de plant/ dier. Deze uitleg konden we helaas niet helemaal verstaan, want we kunnen niet zó goed Spaans, haha. Het groepje dat wel het snelste was, was het groepje met Leila, Lotte, Sietske en Java.  In het park liepen ook wilde zwijntjes. Deze zwijntjes kunnen angst ruiken. Op een gegeven moment kwamen we er een tegen en Gitte werd gebruikt als krab paal. Iedereen vond dat grappig, behalve Gitte natuurlijk, want zij was bang voor het zwijn.  We hebben er een leuke video en een goede herinnering van over gehouden. Ook vielen de kleine aapjes bij de groep in de smaak, want er zijn ontzettend veel foto’s en videos gemaakt van 2 kleine aapjes die aan het stoeien waren.  Al met al, het was een hele geslaagde ochtend, want we hebben niet alleen veel geleerd van de dieren, maar we hebben het ook erg gezellig gehad!

Groetjes,
Gitte en Marijn