Vandaag zijn we voor de laatste keer naar Kasa Huasa geweest. Hier hebben een aantal expeditieleden workshops gegeven aan de kinderen op de school. Er zijn drie workshops gegeven.

Dielis, Anne en Marijn hebben een workshop gegeven over afval scheiden. Ze hebben eerst een presentatie gegeven en daarna een afvalspel gespeeld. Tijdens de presentatie hebben we de kinderen van groep 7 informatie gegeven over afval en het scheiden hiervan. We hebben uitgelegd wat afval is en hoe je het moet scheiden. Hierna hebben we op het schoolplein een spel gespeeld. Eerst hebben de kinderen al het afval dat ze op het schoolplein konden vinden op een grote hoop gegooid. Daarna hebben ze het gescheden in de verschillende containers, die wij gedoneerd hebben. Er waren 4 containers; plastic, gft, papier en restafval. De kinderen moesten het afval met de juiste prullenbak matchen. Ze waren super enthousiast en fanatiek. Toen Anne vertelde dat het een wedstrijd was, begonnen alle kinderen te springen en te rennen. In het begin was het voor de kinderen nog wat lastig om de soorten afval te herkennen, maar dit ging later erg goed. Toen al het afval opgeruimd was hebben de kinderen hun handen gewassen en kregen alle kinderen een stroopwafel, waar ze erg blij mee waren. We waren erg tevreden over het eindresultaat. De kinderen snapten het verschil tussen de verschillende soorten afval en waarom scheiden belangrijk is. We hebben ze dus echt iets geleerd en hiermee is onze taak volbracht!

DSC_3729.jpg

Lotte en Alicia gaven een workshop over tandpoetsen. Op het begin hebben zij alles klaargezet en hebben de kinderen even buiten gewacht. Op de beamer was de presentatie te zien. Marco gaf een korte samenvatting over wat we gingen doen. Hierna hebben we ons voorgesteld en een kleine quiz gedaan. De kinderen mochten dan aan de hand van foto’s bepalen of het eten slecht of goed was voor je tanden. Er zaten ook nog foto’s tussen van gebitten, waarvan kinderen mochten bepalen of hun tanden goed of slecht gepoetst waren. Hierna heeft Lotte in een stappenplan uitgelegd over hoe je je tanden goed poetst, terwijl Alicia het voor deed. Na onze uitleg hebben we samen met de kinderen onze tanden gepoetst. Iedereen kreeg een bekertje met water en een tandenborstel met tandenpasta uitgedeeld. We hebben vervolgens via het stappenplan onze tanden gepoetst. Alle kinderen stonden met een mond vol tandenpasta, kwijlend in het lokaal. Ze hebben snel alles uitgespuugd en hun monden omgespoeld met het bekertje water dat ze hadden gekregen. Toen het lokaal weer een beetje schoon was, hebben we kleurplaten, stiften en kleurpotloden uitgedeeld. Terwijl zij hiermee bezig waren hebben Lotte en Sietske de datum en namen opgeschreven op het officiële tandenpoetsdiploma. Ondertussen hebben we nog rondgelopen door de klas en de kinderen geholpen. We waren aan het eind heel blij met wat we daar hebben neergezet en hopen dat de kinderen dit doorzetten voor een mooi, schoon gebit 🙂 !

 

IMG_8087

Maureen en Leila hebben een voetbalworkshop gegeven. We zijn begonnen met een rondje om het schoolplein om op te warmen. Daarna hebben we de kinderen in een rij opgesteld en hebben we nog meer opwarmingsoefeningen gedaan. Hierna begonnen we met de eerste oefening. De kinderen kregen een bal en moesten hiermee dribbelen. Wanneer wij uno riepen moesten ze op de bal gaan zitten, bij dos moesten ze hun voet op de bal zetten en bij tres moesten ze met iemand wisselen van bal, dit ging erg goed. Voor de oefening daarna hebben we de kinderen in vier groepen opgedeeld. Ze moesten achter pionnen gaan staan, naar voren dribbelen en bij de volgende pion een trucje doen. Hierna zijn we op de goal gaan schieten. Leila en Maureen waren keeper en de kinderen moesten proberen te scoren. Als ze scoorde deden ze een dansje. Als laatste hebben we een wedstrijdje gedaan. De bedoeling was om vijf wedstrijdjes te doen, maar dit zijn er uiteindelijk twee geworden. De kinderen vonden het wedstrijdje spelen het leukst. Leila en Maureen vonden het erg leuk om de kinderen iets te leren van onze hobby en de kinderen waren hierover erg enthousiast.

IMG_8095.jpg

Na de workshops moesten we allemaal verzamelen op het schoolplein. Hier stonden alle klassen, leraren, ouders van kinderen en wij ook. De kinderen stonden per klas in een rij. Bijna elke klas gaf een klein optreden. De meeste zongen iets of deden een dansje. Na de optredens werden er door de kinderen veel cadeautjes uitgedeeld als dank voor het mooie schoolplein dat we hebben gemaakt. Ook kregen we een certificaat als dank voor al het werk wat we dit jaar, maar ook de andere jaren hebben verricht. Vele knuffels en highfive’s later zijn we naar de Comedor, de eetzaal, gegaan om een spelletjesmiddag te organiseren. Eerst hebben we met z’n allen pindasoep met brood, frietjes en meloen gegeten, wat erg lekker was. Hierna hebben we een aantal oudhollandse spellen klaargezet. De spellen die we georganiseerd hebben waren koekhappen, blikgooien, spiraalspel, lopenmeteenlepelinjemondwaareeneiopligtspel, spijkerpoepen, zaklopen en vier op een rij. Bij elk spel stonden 2 expeditieleden. Ondanks dat het een grote chaos was, vond iedereen het erg leuk. Toen het einde naderde hebben we insectentattoo’s van de Albert Heijn bij de kinderen opgeplakt. Na weer vele knuffels en hasta luego’s later zijn we in met het busje van Anna weer teruggereden naar El Jardin. Wat erg leuk was, was dat Anna haar grote speaker (met lichtjes) had meegenomen. We werden tijdens de busreis dus van alle kanten aangekeken, maar wij vonden het wel heel leuk! Het was een hele geslaagde laatste werkdag!

Deze slideshow vereist JavaScript.