Dag 4 – deel 3:

We hebben een gastles gekregen van een medewerker van de IND (immigratie- en naturalisatiedienst). Hij heeft in detail beschreven hoe de procedure verloopt van het moment dat iemand in Nederland aankomt tot aan de beslissing of deze persoon wel/niet mag blijven.

Hij heeft verteld dat het voorkomt dat mensen nog een keer asiel aanvragen nadat zij een negatief advies hebben ontvangen. Je moet dan aangeven of er dingen zijn veranderd waardoor je nu wel een positief advies zou moeten krijgen. Op deze manier gaan vele jaren voorbij en hopen de asielaanvragers dat er intussen nieuwe procedures zijn of zorgen zij er op die manier voor dat hun kinderen eventueel onder het kinderpardon vallen. Dit raakte ons vooral omdat we het onlogisch vinden dat mensen zo vaak blijven proberen als ze toch al een negatief advies hebben.

Ook werd ons verteld dat er mensen zijn die naar Nederland vluchten omdat zij het hier economisch beter zouden hebben. Omdat de economische toestand in land van herkomst geen garantie biedt voor asiel wordt soms de smoes gebruikt een bepaalde geaardheid te hebben die in eigen land niet getolereerd wordt en die hier wel een positief advies op zou kunnen leveren. Deze smoezen zijn heel moeilijk op waarheid te controleren. Wij vinden het choquerend dat mensen liegen om een land binnen te komen en zover willen gaan om een in hun ogen betere toekomst te bereiken. Ook vinden we het oneerlijk dat mensen met een echt verhaal hierdoor benadeeld zouden kunnen worden.
Alles wat verteld is, maakte veel indruk op ons. Het lijkt ons heel moeilijk om de beslissing te moeten nemen of je iemand wel/niet welkom heet in Nederland. Enerzijds zouden we iedereen een veilig thuis willen bieden. Anderzijds begrijpen we dat het belangrijk is om regels te stellen, bijvoorbeeld voor ons eigen welzijn.

Samen zijn we het er over eens dat dit een lastige baan is en dat we dit allemaal liever niet zouden kunnen/willen doen. We vinden het dan ook heel erg knap dat hij dit wel doet.

Bedankt voor het lezen van deze blog, we hopen dat jullie de rest ook nog met veel plezier zullen lezen. Ise en Jasmijn