Dag 5: We zijn vandaag naar de Voedselbank in Leiden gegaan. Toen we aankwamen hebben we uitleg gekregen over hoe deze Voedselbank te werk gaat. Er komen hier wekelijks 500 gezinnen, dat zijn ongeveer 1200 mensen waarvan 400 kinderen, een voedselpakket ophalen. Dit pakket houdt genoeg voedsel in voor 3 tot 4 dagen. Er wordt bewust gekozen om geen eten voor heel de week te geven omdat de klanten niet gewend moeten raken om geen geld apart te houden voor eten. Het doel van de Voedselbank is ook om de mensen te helpen zodat zij zonder de Voedselbank kunnen eten. Als je lid wilt worden van de Voedselbank kan je gewoon aankloppen, maar dan zullen de medewerkers eerst checken of je in aanmerking komt om klant te worden. Dit mag namelijk wanneer één persoon minder dan €250,- overhoudt na het aftrekken van de vaste lasten. In huishoudens met meer personen geldt dat er voor elke extra persoon in een gezin €100,- extra bij dit bedrag wordt gerekend. Deze week leven we zelf ook van de een bedrag gekregen dat net onder de armoede grens ligt. Voor deze week hebben we voor negen personen een budget van €324,- gekregen om te besteden aan voedsel. Dit is ongeveer zes euro per persoon per dag. Om onder de grens van de Voedselbank te blijven zouden wij deze week rond moeten komen van minder dan €200,-, een groot verschil. We schrokken hier erg van omdat we het met ons budget al wat lastiger hadden, we kunnen ons daarom ook moeilijk voorstellen dat je nog gezond en goed kan eten voor nog minder geld.

De Voedselbank in Leiden heeft wekelijks €20.000,- aan eten nodig, veel hiervan krijgen ze gratis als er bijvoorbeeld eten over is in supermarkten. Dit eten wordt gesponsord door supermarkten en lokale boeren, sommige van deze boeren geven het eten gratis weg. De voedselbank in Leiden heeft 90 vrijwilligers die voor hun werkzaam zijn, deze werken daar dan 1 tot 1,5 dag. Zij zijn ook degene die bijvoorbeeld het eten rondbrengen naar mensen die zelf niet in staat zijn om naar de voedselbank te komen. Frank, een van bestuursleden, liet ons merken dat de Voedselbank echt noodzakelijk is voor vele huishouden, omdat het financieel gezien niet mogelijk voor hen is rond te komen. Ook vertelde hij dat veel klanten een hele grote schaamte om naar de Voedselbank te gaan, dit is ook een van de redenen dat deze Voedselbank een soort van verstopt zit op een industrieterrein en niet midden in de stad.

Nadat we informatie gekregen hadden zijn we rondgeleid in het magazijn, hier zijn we in een koeling van -21°C geweest. Daar stonden kratten met grote paashazen. De Albert Heijn heeft 100 paashazen cadeau gedaan, de rest is opgehaald doormiddel van donaties van klanten van de Albert Heijn. Zo zijn er uiteindelijk tussen de 600 en 650 paashazen opgehaald. Frank heeft ons verteld dat ze bedoeld zijn voor de kinderen van de gezinnen die bij de voedselbank komen. In het magazijn zelf waren verschillende kraampjes waar de klanten langs kunnen lopen om hun eten te halen en dit voor een deel zelf samen te stellen. Iedereen die aangemeld is bij de Voedselbank heeft een pasje, hierop zit een sticker. De kleur van de sticker wordt bepaald door de grote van je gezin, wat aangeeft hoeveel eten je krijgt. We vinden dat dit allemaal goed georganiseerd is.

Na de rondleiding zijn we naar de moestuin, die een straat verder op is, gegaan. Deze moestuin wordt dit seizoen voor de 3e keer gebruikt. Snelgroeiende producten worden geplant wat wordt gebruikt om weg te geven in de Voedselbank. Hier hebben wij Bas, de tuinier die het werk in de moestuin begeleidt, geholpen met het wieden van onkruid en het planten van prei. Het was fijn om even buiten actief bezig te zijn en daarbij gelijk iets nuttigs te doen.

Bij de terugkomst van de Voedselbank zijn we erachter gekomen dat, ondanks dat we deze week onder de armoedegrens leven, we nog steeds 2x zoveel geld besteden aan voedsel dan de mensen die klant zijn bij de Voedselbank. We hebben veel respect voor mensen die op een manier leven dat ze bij elke aankoop moeten checken of het wel mogelijk is.

Tot de volgende keer.
Mare en Jasmijn