Vandaag zijn we ’s avonds naar de nachtopvang voor straatjongeren: El Techo gegaan. Van te voren wisten we niet zo goed wat we moesten verwachten dus zonder al te veel gedachten stapten we in Anna’s busje. Na een korte rit kwamen we aan bij de nachtopvang en werden we vriendelijk onthaald door Erika, haar twee collega’s en de vier jongeren die deze avond aanwezig waren. Door de politierazzia waren er minder jongeren dan normaal gesproken. Deze jongeren worden opgepakt om vervelende klusjes op het politiebureau te doen.
We kregen een rondleiding van Cameru, hij is een van de straatjongeren. Al acht jaar komt hij door de weeks slapen bij El Techo. Hierdoor kent hij de vrijwilligers en ons project goed. Hij is een vriendelijke man die goed weet te vertellen wat hij en de andere straatjongeren meemaken. Heel positief vertelde hij over zijn slaapplek terwijl wij hier nog geen oog dicht zouden doen. Waar hij al heel blij is dat hij een slaapplek heeft zouden wij hier nooit in willen en kunnen slapen. Tijdens de rondleiding liepen we ook langs de vier douches waarvan er maar een werkt. Hoe karig en primitief het ook is, zij zijn er heel blij mee. Voor hun is dit een veilig onderkomen waar ze tot rust kunnen komen.

Na de rondleiding gingen we in gesprek met de jongeren en hebben we een hoop indrukwekkende verhalen gehoord. Deze verhalen maakten veel los, waaronder een gevoel van machteloosheid, je wil heel graag iets betekenen maar je kunt niks doen. Hoe zij hun verhaal vertellen over hoe ze in deze situatie terecht zijn gekomen, maar de maatschappij en de politie niks voor hen betekent. In plaats van dat zij hun beschermen hebben ze een grote afkeer tegen de jongeren. Voor ons voelt dit als onrechtvaardigheid, omdat de politie in onze ogen juist voor orde en veiligheid moet zorgen.

In Nederland is er een korte presentatie voorbereid over het belang van gezond voedsel. Er is voor dit onderwerp gekozen, omdat wij het belangrijk vinden dat de jongeren bewuste keuze maken in hun voedsel. Dat als ze de kans hebben ze voor gezond eten moeten kiezen. De vorm van de presentatie was speciaal gericht op deze doelgroep. Hij was volledig in het Spaans, kort en met ondersteunende plaatjes om ons verhaal zo pakkend mogelijk te maken. Aan het eind van de presentatie hebben we drie eenvoudige recepten gegeven zodat ze die zelf kunnen koken.

Ik (Lot) vond het heel bijzonder om te zien dat de jongeren echt begrepen wat we zeiden, ze lieten merken dat ze het leuk vonden dat wij er stonden door te glimlachen en te knikken met hun hoofd. Niet wetende wat ik moest verwachten, maakte deze reactie het extra mooi om voor deze groep op een nieuwe manier te presenteren. Ik (Valery) vond het een hele bijzondere ervaring om een presentatie te geven voor de jongeren, omdat ik van te voren niet had verwacht dat ze het zouden begrijpen. Ik had verwacht dat ik de woorden misschien verkeerd uit zou spreken waardoor het verhaal niet over zou komen. Gelukkig bleek dit niet zo te zijn en lieten ze merken dat ze het echt waardeerden dat wij de moeite hadden genomen om iets voor hun te regelen.

Deze nieuwe en indrukwekkende ervaring heeft ervoor gezorgd dat wij onze visie op de maatschappij in Bolivia én Nederland verbreed hebben. Er kwamen veel emoties los tijdens het horen van de verhalen en we hebben veel geleerd van hun kijk op het leven. We hopen dat we dit gevoel goed over hebben kunnen brengen via deze blog. 

Lot en Valery

ps: check ook