Vanochtend hebben wij voor de laatste keer geschilderd in de lokalen van Kasa Huasa. We hebben drie lokalen een volledige make-over gegeven. In een van de lokalen hebben we bergen geschilderd, de laagste heuvel van Nederland, de grootste berg van Bolivia en de Mount Everest.

Nadat we even met zijn alle zijn samengekomen in El Jardin, gingen we met Anna naar San Agustin, een van de hoogst aangeschreven scholen in Bolivia. We werden hartelijk ontvangen met een uitgebreide lunch. Daarna kwamen er leerlingen van onze leeftijd om Engels met ons te spreken. We gingen met hun ‘’speeddaten’’, om de vijf minuten spraken we met een andere leerling. Toen hebben we een kleine rondleiding door de school gekregen. Ik (Kieran) merkte gelijk dat we op een rijke school zaten, er waren twee computerlokalen, een mooi lunch gebouw en drie sportplaatsen. Ik (Annelieke) vond het heel leuk om Engels te spreken met leerlingen van onze eigen leeftijd. Na een paar dagen met jongere Spaanse kinderen was afwisseling ook erg leuk. Het voelde anders om met deze leerlingen te zijn dan bijvoorbeeld de leerlingen in het weeshuis of bij Kasa Huasa. De kinderen daar vereerde ons heel erg en dat viel hier mee, deze leerlingen leken ons meer als gelijken te zien en dit was wel fijn. Het is natuurlijk bijzonder om zo ontvangen te worden zoals in Kasa Huasa maar dit voelde wel wat minder ongemakkelijk. Ook was het fijn om goed te kunnen communiceren met de anderen, dit was afgelopen dagen namelijk een stuk moeilijker.

Vervolgens kwamen er leerlingen van de Nederlandse school, van alle leerlingen is een van hun ouders Nederlands. Zij krijgen 3 uur Nederlandse les per week. Je merkte goed dat de een het beter kon dan de ander en dit was ook omdat het verschilde per leerling of ze thuis Nederlands praten of niet. Zij gaven ons een korte presentatie over Bolivia en wij hebben hun een korte presentatie gegeven over de koningsspelen in Nederland. We zijn met hun typische Nederlandse spellen gaan doen; spijkerpoepen, koekhappen en ballontrappen. De Bolivianen waren tot onze verbazing een stuk beter in de Nederlandse spellen dan ons. We hebben veel lol met ze gehad! Het was ook apart om ineens Nederlands te spreken met Bolivianen. Al met al was het een leuke dag waarvan iedereen heeft genoten.

Groetjes,
Annelieke en Kieran