Hola todos,

Vandaag werden we om 8.15 opgehaald met het busje van Anna om voor de laatste keer naar Kasa Huasa te gaan. We hadden als een van de projecten daar workshops voorbereid. Een workshop dansen, een workshop stenen schilderen en een workshop waterverven. Toen we aankwamen hebben we samen met de leraren overlegd hoe we de ochtend het beste konden indelen. Net als de andere projecten van de afgelopen tijd liep het niet volgens plan. We hadden van tevoren 3 rondes gemaakt met 3 groepen, maar we hadden toch besloten de dansworkshop van ‘BEWEGEN IS GEZOND’ alleen met de jongste kinderen te doen. De oudere kinderen gingen in groepen 45 minuten de andere workshops volgen. Met pauzes tussendoor verwisselde de groepen van workshops.

We waren begonnen met een openingsdansje voor alle jongere leerlingen, we deden het eerst voor en daarna hebben we het met zijn alle nog een keer gedaan. De kinderen waren super enthousiast! Daarna zijn wij als groep gaan verdelen rond de verschillende workshops. We hebben ook even een laatste keer rond de school gekeken. Onze eerdere projecten waren erg goed gelukt en de leerlingen kregen al volop les in de geschilderde lokalen. Ook is de schooltuin helemaal klaar en in gebruik. Er worden dingen verbouwd als spinazie, radijsjes, uien, etc. hiernaast hebben we ook een aantal fruitbomen geplant.

De dansworkshop was een groot succes, de leerlingen kregen in het Spaans in stappen te horen hoe het dansje ging, dit ging heel vlot omdat Mare alle bewegingen goed had uitgewerkt. Ze vonden het erg leuk om te doen en aan het einde van de workshop kon iedereen meedoen. toen we klaar waren vonden de kinderen het in ieder geval jammer dat we moesten stoppen. Hierna hebben we wel nog met de kinderen gespeeld op het schoolplein.

De wat oudere kinderen (groep 5 en 6) begonnen met de schilder workshops. Bij de stenenschilder workshop hadden we voorbeelden voorbereid op foto’s en in de lokalen verspreid. De kinderen waren erg enthousiast over de voorbeelden en daarmee complimenten aan Marenne. Met de verfstiften die haar moeder had gedoneerd, gingen de kinderen meteen aan de slag. In het begin was het even moeilijk omdat er druk op de stiften stond, hierdoor kwam er eerst net wat te veel verf uit. Toen het een beetje was schoongemaakt konden de leerlingen volop aan de slag. Ze maakten dingen zoals lieveheersbeestjes, minions en bloemetjes. Na er heel veel gemaakt te hebben waren de kinderen klaar en konden ze hun stenen laten vernissen. We werden door de kinderen hartelijk bedankt met heel veel tekeningen die ze daarna nog hadden gemaakt met de stiften.
Bij de laatste workshop zijn we aan de slag gegaan met waterverf. Dit leek ons een leuk idee, omdat de kinderen dit helemaal nog niet kende. Tijdens de voorbereiding was ik (Annelieke) ideeën aan het bedenken om de kinderen te laten schilderen. Het leek mij leuk om ze iets mee te geven van de Nederlandse cultuur. Daarom had ik stappenplannen uitgewerkt om een windmolen, een koe en een tulp te schilderen. Dit viel goed in de smaak want de kinderen vonden het leuk om iets te leren over Nederland. We hebben voor elke leerling een eigen verf palletje gekocht zodat we die na de workshop konden doneren aan Kasa Huasa. Wij hopen dat ze nu ook zelf verder aan de slag gaan met waterverf. Nadat de leerlingen iets Nederlands hadden geschilderd gingen de meesten ook eigen dingen bedenken. Dit waren dingen zoals vlaggen, dieren, vervoer, etc.

Toen alle workshops klaar waren werden we net als onze eerste keer bij Kasa Huasa aan een lange tafel gezet met kleurrijke tafelkleden. Ook net als de eerste keer gingen de kinderen het volkslied zingen bij het hijsen van de Boliviaanse vlag. Na het volkslied kregen we een programmaboekje en een mooie Boliviaanse sleutelhanger. We hebben daar met aardappelen, duiveneieren en pindasaus geluncht en werden ondertussen vermaakt met Boliviaanse dansen. Tijdens het eten werden we ook meegenomen om met die kinderen te dansen. Na meegedaan te hebben met die traditionele Boliviaanse dans, hebben we ons eten opgegeten en hebben we allemaal een Boliviaans armbandje gekregen.

Toen de tafels waren opgeruimd hebben we nog voetbalwedstrijdjes gepeeld, geklets met de kinderen daar en we zijn begonnen aan het maken van grote schaakstukken voor een levensgroot schaakbord op het schoolplein. Dit deden we door stenen te beschilderen. Maar helaas kwam ook aan dat een einde. Toen we vertrokken voelde het gek dat dat de laatste keer was dat wij met onze groep daar kwamen. We hebben met onze groep veel betekend voor de school daar en dit merk je goed aan onze ontvangst en ons afscheid. Het is wel mooi om terug te kijken naar de afgelopen tijd en naar de afgelopen jaren en de veranderingen die erg duidelijk zijn door de jaren heen.

Adios Amigos!
Willemijn y Annelieke 🙂