Afgelopen twee dagen zijn we bij het internaat in Ramadas geweest. Na een drie uur lange rit werden we ontvangen door de schoolband en hebben we samen met hen gedanst. Daarna kregen we een rondleiding door de school en het plaatselijke kerkje. Toen was het tijd voor de lunch, we kregen een quinoasoep. Na de lunch zijn we met de kinderen naar de rivier gegaan, zijn er heel veel Tiktoks gemaakt, hebben we een wedstrijdje gevoetbald en hebben we meegedaan met de training.

Na deze toch wel intensieve training door de hoogte zijn we met de groep naar de rivier gegaan om de zonsondergang te kijken. Toen we terugkwamen waren de kinderen hard aan het werk aan hun Engels huiswerk en hebben we ze nog even geholpen met het leren van het alfabet en de cijfers. Rond 18:00 was het dan toch echt tijd voor het avondeten. We kregen kip met rijst, aardappelen en een kleine salade. Daarna was het tijd voor onze culturele activiteit. Eerst heeft iedereen zichzelf voorgesteld en verteld hoelang ze naar school moeten lopen. Dit verschilde van 30 minuten tot 2 dagen lopen. Hoewel wij al lopen te zeuren als we af en toe een kortere lesdag hebben dan dat we moeten fietsen hoor je hen niet klagen.

Als afsluiter hebben we met de kinderen verschillende liedjes gezongen en hebben we ze getrakteerd op stroopwafels, peperkoek en spinners. Tegen 22:00 was het tijd om naar bed te gaan, we sliepen samen met de meisjes in de ‘dormitorio de chicas’. Een aantal van de meisjes hebben hun stapelbedje voor ons opgegeven en met zijn vieren in een bed geslapen, het leek net een logeerpartijtje. Dit was voor ons best een raar gevoel, het voelt gek dat deze kinderen voor ons plaats moeten maken terwijl het hun slaapkamer is. Omdat het voor ons vanzelfsprekend is dat je enigszins privacy hebt op je slaapkamer maakte deze ervaring extra bijzonder. Ook zijn wij na dit bezoek extra dankbaar voor stromend (drink)water en een schoon toilet.

De volgende ochtend begon rustig om 6:00 (!!!), we mochten namelijk mee schoonmaken, aardappels schillen en boontjes doppen. Toen alle taken voldaan waren, arriveerden ook de kinderen en gingen we met zijn alle ontbijten. Als ontbijt kregen we een broodje en een kopje warme chocomelk of thee. Vrijwel meteen na het afscheid zijn we vertrokken naar het beste uitzichtpunt van Cochabamba. Eerst kwamen alle leerlingen ons nog een handje geven en hebben de leraren ons bedankt.

Na weer een drie uur lange rit kwamen we dan eindelijk aan op het hoogste puntje van de reis met een adembenemend uitzicht over Cochabamba. Hier hebben we gezellig geluncht en met zijn alle gekletst over onze avonturen. Toen alle buikjes gevuld waren zijn we weer gaan rijden. Dit keer naar de fluffyste dieren van Bolivia: de Lama’s! In grote kuddes stonden deze beesten rustig te genieten in de zon. Na vele foto’s genomen te hebben gingen we weer terug naar ons vertrouwde plekje, El Jardin.

Hasta luego! 
Lot en Valery

Meer beeldmateriaal op:

https://youtu.be/fFGtm7py-Rg en
https://kuula.co/share/collection/7FC28?logo=0&info=1&fs=1&vr=0&sd=1&thumbs=1