Vandaag was onze laatste dag in Bolivia. In de ochtend zijn we al vroeg naar de markt (La Cancha) vertrokken. We hebben de bus op ongeveer vijf minuten loopafstand geparkeerd. Onze eerste indruk was dat het een enorme chaos was. Overal liepen mensen en reden auto’s en de zijkant van de straat stond vol met allerlei kleine winkeltjes. Gelukkig zijn we door onze superbegeleider Anna veilig naar de souvenirstraat begeleid.

Vanaf dit punt mochten we vrij door de straat lopen om te shoppen. Ze hadden er van alles, zoals kleden, ovenwanten, tassen, sleutelhangers, armbandjes etc. Een paar van ons zijn ook nog naar een andere straat geweest om voetbalshirts te kopen, deze shirts waren namelijk niet in de souvenirstraat te vinden. Met wat afdingtips van Maartje is uiteindelijk iedereen goed geslaagd.

Na 2 uur geshopt te hebben zijn we vertrokken naar de Christo. We klommen de trappen op en toen zagen we het megabeeld, deze was veel groter dan we hadden verwacht. Hier hebben we met z’n allen heel veel foto’s gemaakt en vervolgens hebben we nog wat liedjes gezongen. Daarna zijn we weer vertrokken in Anna’s overvolle bus, gevuld met een heleboel souvenirs.

Eenmaal aangekomen in El Jardin hebben we voor de laatste keer met z’n allen geluncht. Ook hebben we te horen gekregen hoe het door jullie opgehaalde geld verdeeld gaat worden. Gisteren hebben we hiervoor allemaal een pitch gehouden over hoe wij het geld persoonlijk zouden verdelen. Hiermee hebben Guido, Jurian en Maartje een verdeling gemaakt. Deze verdeling zullen we vanavond aan de betrokken stichtingen bekend maken.

Deze verdeling is als volgt. Voor Kasa Huasa doneren we geld zodat er 2 nieuwe lokalen met 2 tv’s gebouwd kunnen worden. Op deze manier kunnen er meer kinderen naar school en hebben meer kinderen een betere toekomst. Aan Salomon Klein doneren we geld zodat ze de kinderen kunnen vaccineren, waarmee ze ziektes op latere leeftijd kunnen voorkomen. Aan Ramadas doneren we geld voor onder andere dekens, borden, bestek, bekers etc. Op deze manier is er plek voor meer kinderen op het internaat. Aan El Techo doneren we geld, zodat de jongeren naar de nachtopvang gebracht kunnen worden en zodat er geld is voor eten en EHBO-spullen. Ook doneren we geld aan stichting Atiy, zodat de ontwikkelingsprojecten kunnen worden voortgezet. Ten slotte doneren we ook geld aan NME Mundial voor een zaag zodat we verder kunnen werken aan het buitenlokaal.

We zijn nu alvast bezig met koffers inpakken en we gaan ons zo voorbereiden voor de afscheidsbarbecue. Hier komen ook de contactpersonen die we tijdens deze reis hebben ontmoet gezellig mee eten om afscheid te nemen. Vanavond gaan we wel een beetje op tijd naar bed, want we moeten morgen rond 4 uur ’s ochtends opstaan. We zullen nog laten weten hoe de terugreis is verlopen, waarmee we onze expeditie zullen afsluiten.

Ciao!
Jurre en Lotte